undjurekbrüggen is an architectural practice that considers architecture as an immanent part of a common Earth shared with all people, animals, plants and things. Instead of placing individual, human objects in a natural world in crisis, undjurekbrüggen intends to connect the world you live in and the world you live from in one space.

With the aim of not only protecting the Earth, but also caring for it and actively shaping it in a positive way, undjurekbrüggen initiates ecological projects in cooperation with other actors.

These projects can have different formats (building, furniture, text, film, campaign, neighbourhood or landscape), but always deal with the existing in terms of building, ecology, economy, politics, climate and comfort.  




_undjurekbrüggen is co-founding member of the architecture collective OFEA Office for Ecological Architecture



_projects
undjb_001
undjb_002
ofea_002
undjb_003
undjb_005
undjb_006
ofea_006
ofea_007
ofea_008
ofea_009
undjb_010
ofea_012
undjb_012
undjb_014
undjb_016
undjb_017

undjb_020
undjb_021
undjb_022
undjb_025
ofea_027
undjb_028
undjb_029
undjb_030
undjb_031
ofea_034
undjb_035
undjb_037
undjb_038
undjb_043



_contact
office
Gotzkowskystraße 33
10555 Berlin


future office
Kirchplatz 6
39615 Werben (Elbe)


team@undjb.eu
+49 157 50971179
@undjurekbrueggen




_collaborations
OFEA Office for Ecological Architecture
ammi, Aimée Michelfelder
David Gössler Architektur 
OFED Office for Ecological Development
Johaniterkomturei Werben e.V. 
Sebastian Sailer, Kosa Architekten
StadtMitGestalter e.V.  
Marco Bruggmann
Nenad Marinovic 
Leo Herrmann
Karla Philipp
Victor Nagel




_team
Caroline Axelsen
Rebecca Buus 
Christian Cotting
Noah Curinga
Patrick Holzer
Emily Schlatter
Jakob Wolters 
Jurek Brüggen



_awards
Erich Mendelsohn Preis 2023 
Newcomer Award, Winner Gold


Bauwelt-Preis 2023 
Anerkennung


KFW Award Bauen 2020 
Sonderpreis


DAM Preis 2020
Deutsches Architekturmuseum, Nominierung

Best Architects 20 Award 
Gold Winner

Häuser des Jahres 2019, Callwey Verlag
Anerkennung







_selected publications (books)
Kleine Häuser, 2023
ISBN 978-3-7667-2668-1


Jahrbuch der Architektur, 2020
ISBN 978-3-946154-51-8

best architects 20,
ISBN 978-3-946021-04-9

Architekturführer Deutschland 2020,
ISBN 978-3-86922-749-8

Urlaubsarchitektur Selection 2019, cover project,
ISBN 978-3-9817367-5-5

Häuser des Jahres 2019,
ISBN 978-3-7667-2425-0


100 Traumhäuser, 2021 
ISBN 978-3-7667-2494-6


Kleine Häuser, 2020
ISBN 978-3-7913-8623-2
 








_TV



_exhibitions
Eine Stehlampe exhibited at London Design Festival, Vitra Showroom, 2023

Eine Stehlampe exhibited at Vitra House, Weil am Rhein, 2022

Eine Stehlampe exhibited at 3daysofdesign Copenhagen, Vitra Showroom, 2022



_collaborate
If you are interested in our practice and would like to join us, we are looking forward to your application. Please send a specific motivation letter and portfolio by mail to collaborate@undjb.eu, or as hard-copy via post. We will contact you, when we have open positions.

If you have a general request, are interested to collaborate on a project with us or just wanna reach out, please send your inquiry to team@undjb.eu.


_furniture
Furniture designs by undjurekbrüggen are available at einsundviele.de


_formerly
Joanna von Essen, Anh Hoffmann, Diana Fügener, Nina Lehrum, Lena Feit, Annemarie Niehaus, Yola Fahdt, Marcus Friede  







undjurekbrüggen baugewerbliche Architektengesellschaft mbH, Register court: Amtsgericht Charlottenburg
HRB 220318 B, Architektenkammer Berlin, AL Nr. KG474

© 2023 undjurekbrüggen






 



Mark

030 Luise 19E

Place:
Year:
Team:
Werder (Havel)
2021-
Jakob Wolters und Jurek Brüggen

Luise 19E was once a dilapidated building with four garages and was due to be demolished.

Luise 19E stands on the heritage-protected grounds of the Uferwerk eG - a cooperative for communal and sustainable multigenerational living.

The building had partly no foundations. The soil was contaminated with oil and the brick walls had large cracks. Rain was pouring in through the roof. The roofing contained asbestos and PAHs. The interiors seemed small and dark. The brickwork was cold and damp.

The young architects won a competition with the aim of saving the existing building and avoiding demolition. Despite the very poor condition and the already approved replacement building, they proposed to preserve and renovate Luise 19E as far as possible. Luise 19E was to become a community centre for all residents - a meeting place and shared living space for everyone.

The new design and use of Luise 19E was developed in a participatory planning and construction process with the cooperative members. Numerous workshops, lectures and project groups were held to discuss the use and design of the building, and many residents worked on the construction site themselves.

The roof had to be demolished and disposed of due to heavy contamination. The eastern garage without existing foundations was carefully dismantled and new foundations were erected. The previous volume was rebuilt with large, new openings using the bricks from the deconstruction. The partition walls were demolished except for wall supports, and the outer walls were built up and repaired using the bricks obtained through careful deconstruction. A new ring beam stabilises the building. A ceiling made of wooden beams supports the wood fibre insulation and a green roof. Above this is a translucent photovoltaic system made of individual tubes.

The existing building was left in its heterogeneity and only structurally repaired or supplemented with material reused on site. The new roof with its visible wooden beams and concrete ring beam contrasts with the existing structure both internally and externally. The former garages remain recognisable through the wall supports and subdivide the large common room. The interior opens up to the terrace and the neighbouring river through a large sliding window to the east.

Luise 19E not only stores grey energy in its existing walls and foundations - the bricks recovered from the deconstruction were also reused during the renovation. Luise 19E compensates for the sealing of the ground with a new green roof. The photovoltaic system mounted above the plants produces renewable electricity. Climate-positive interior insulation made of hemp lime reduces energy consumption. Various nesting boxes built into the façades provide a habitat for numerous bird species and promote biodiversity.

Luise 19E is now an ecological, spacious community centre for all residents of the cooperative, for guests, for plants and for animals.


photos by Hannes Heitmüller 



Mark
_undjurekbrüggen Architekt:innen, team@undjb.eu, +49 157 50971179‬  Gotzkowskystraße 33, D-10555 Berlin und Kirchplatz 6, D-39615 Werben (Elbe), @undjurekbrüggen


undjb Architekt:innen  
team@undjb.eu
+49 157 50971179‬ 
Gotzkowskystraße 33, D-10555 Berlin
Kirchplatz 6, D-39615 Werben (Elbe) @undjb