undjurekbrüggen is an architectural practice dedicated to ecology und economy, politics und participation, climate und comfort, workshops und constructions, buildings und furniture, neighbourhoods und landscapes. The practice investigates architecture and design beyond the single object. Instead, it understands architecture as an immanent part of the common Earth with all humans, animals, plants and things. We think the Earth no longer only needs to be protected, but to be cared for and designed in a positive way.



_projects


_contact
office
Gotzkowskystraße 33
10555 Berlin


future office
Kirchplatz 6
39615 Werben (Elbe)


team@undjb.eu
+49 157 50971179
@undjurekbrueggen




_undjurekbrüggen is co-founding member of the architecture collective OFEA Office for Ecological Architecture



_collaborations
David Gössler Architektur 
Aimée Muriel, Studio Amea
Sebastian Sailer, Kosa Architekten
StadtMitGestalter e.V.  
Marco Bruggmann
Mariana Bucat, Arhitektonski kolektiv
Nenad Marinovic 
Leo Herrmann
Karla Philipp
Victor Nagel

Valentin Wagner 



_team
Christian Cotting
Joana von Essen
Seida Feldheim
Patrick Holzer 
Jakob Wolters 
Jurek Brüggen




_lectures
Furniture that Moves, ETH Zürich,
17.11.2021, Querformat  


und Architektur, TU Darmstadt, 27.10.2022, ENB Fachgebiet Entwerfen und Nachhaltiges Bauen



_selected awads
KFW Award Bauen 2020,
Sonderpreis


DAM Preis 2020
DeutschesArchitekturmuseum, Nominierung

Best Architects 20 Award,
Gold Winner

Häuser des Jahres 2019,
Callwey Verlag, Anerkennung







_Exhibitions
Contributor, Jahreszeitenhaus, Häuser des Jahres 2020, DAM Deutsches Architektur Museum, Frankfurt, 2020

Contributor, Eine Stehlampe, Vitra House, Weil am Rhein, 2022

Contributor, Eine Stehlampe 3daysofdesign Copenhagen, Vitra Showroom



_selected publications (books)
Jahrbuch der Architektur, 2020
ISBN 978-3-946154-51-8

best architects 20,
ISBN 978-3-946021-04-9

Architekturführer Deutschland 2020,
ISBN 978-3-86922-749-8

Urlaubsarchitektur Selection 2019, cover project,
ISBN 978-3-9817367-5-5

Häuser des Jahres 2019,
ISBN 978-3-7667-2425-0



_selected publications (magazines)
trans magazin,
36 Spannung 

Detail,
18.06.2020

Cube Select,
01|22



_collaborate
If you are interested in our practice and would like to join us, we are looking forward to your application. Please send a specific motivation letter and portfolio by mail to collaborate@undjb.eu, or as hard-copy via post. We will contact you, when we have open positions.


_furniture
Furniture designs by undjurekbrüggen are available at einsundviele.de


_formerly
Anh Hoffmann, Diana Fügener, Nina Lehrum, Lena Feit, Annemarie Niehaus, Yola Fahdt, Marcus Friede  







undjurekbrüggen baugewerbliche Architektengesellschaft mbH, Register court: Amtsgericht Charlottenburg
HRB 220318 B, Architektenkammer Berlin, AL Nr. KG474

© 2022 undjurekbrüggen






 



Mark

002 Jahreszeitenhaus

Place:
Year:
Team:
Werder (Havel)
2015-2018
Sebastian Sailer, Jurek Brüggen


The Jahreszeitenhaus lies on a slope in between four houses of very different styles. Nestled between these houses, it tells the story of a stone found in situ, as it has always been, which has been converted into house. The stone is a hollowed-out concrete body into which openings have been cut. In contrast to the solid concrete block, the rest of the structures are made of wood. Free-standing partition walls subdivide the interior. A wooden pavilion has been placed on the roof.

A wooden staircase, which also serves as a bookshelf, connects both floors. The large sliding doors provide access to the stone outdoor pool and the garden which slopes down to the river.

The Jahreszeitenhaus is a design for another way of sustainable living. The living space adapts to the seasons. In winter, the residents retire to the garden floor. In summer, the living space doubles. The mobile kitchen moves with the residents. Folding doors open the pavilion in the warmer months and close it during the colder seasons. A horizontal sliding window separates the pavilion from the garden level in winter. Condensing the living space in winter saves resources and costs.

The insulation is reduced to the garden level. The northern, eastern and western sides are buried in the slope. The earth layer provides the house with additional insulation. The waste heat from below makes it possible to use the pavilion as a conservatory for plants in the colder seasons. The closed, unheated room then serves as an extra layer of insulation for the garden floor.

The seasonal living concept brings a millennia-old cultural technique into the present day. In contrast to conventional energy-saving houses, which isolate themselves from their surroundings, this project encourages ecological living in connection with the environment.


in collaboration with: Sebastian Sailer, Kosa Architekten





Mark
_undjurekbrüggen Architektengesellschaft, team@undjb.eu, +49 157 50971179‬  Gotzkowskystraße 33, D-10555 Berlin und Kirchplatz 6, D-39615 Werben (Elbe), @undjurekbrueggen


undjurekbrüggen Architektengesellschaft 
team@undjb.eu
+49 157 50971179‬ 
Gotzkowskystraße 33, D-10555 Berlin
Kirchplatz 6, D-39615 Werben (Elbe) @undjurekbrueggen