undjurekbrüggen is an architectural practice that considers architecture as an immanent part of a common Earth shared with all people, animals, plants and things. Instead of placing individual, human objects in a natural world in crisis, undjurekbrüggen intends to connect the world you live in and the world you live from in one space.

With the aim of not only protecting the Earth, but also caring for it and actively shaping it in a positive way, undjurekbrüggen initiates ecological projects in cooperation with other actors.

These projects can have different formats (building, furniture, text, film, campaign, neighbourhood or landscape), but always deal with the existing in terms of building, ecology, economy, politics, climate and comfort.  




_projects


_contact
office
Gotzkowskystraße 33
10555 Berlin


future office
Kirchplatz 6
39615 Werben (Elbe)


team@undjb.eu
+49 157 50971179
@undjurekbrueggen




_undjurekbrüggen is co-founding member of the architecture collective OFEA Office for Ecological Architecture






_team
Christian Cotting
Joana von Essen
Seida Feldheim
Patrick Holzer 
Jakob Wolters 
Jurek Brüggen




_lectures
Furniture that Moves, ETH Zürich,
17.11.2021, Querformat  


und Architektur, TU Darmstadt, 27.10.2022, ENB Fachgebiet Entwerfen und Nachhaltiges Bauen



_selected awads
KFW Award Bauen 2020,
Sonderpreis


DAM Preis 2020
DeutschesArchitekturmuseum, Nominierung

Best Architects 20 Award,
Gold Winner

Häuser des Jahres 2019,
Callwey Verlag, Anerkennung







_Exhibitions
Contributor, Jahreszeitenhaus, Häuser des Jahres 2020, DAM Deutsches Architektur Museum, Frankfurt, 2020

Contributor, Eine Stehlampe, Vitra House, Weil am Rhein, 2022

Contributor, Eine Stehlampe 3daysofdesign Copenhagen, Vitra Showroom



_selected publications (books)
Jahrbuch der Architektur, 2020
ISBN 978-3-946154-51-8

best architects 20,
ISBN 978-3-946021-04-9

Architekturführer Deutschland 2020,
ISBN 978-3-86922-749-8

Urlaubsarchitektur Selection 2019, cover project,
ISBN 978-3-9817367-5-5

Häuser des Jahres 2019,
ISBN 978-3-7667-2425-0



_selected publications (magazines)
trans magazin,
36 Spannung 

Detail,
18.06.2020

Cube Select,
01|22



_collaborate
If you are interested in our practice and would like to join us, we are looking forward to your application. Please send a specific motivation letter and portfolio by mail to collaborate@undjb.eu, or as hard-copy via post. We will contact you, when we have open positions.

If you have a general request, are interested to collaborate on a project with us or just wanna reach out, please send your inquiry to team@undjb.eu.


_furniture
Furniture designs by undjurekbrüggen are available at einsundviele.de


_formerly
Anh Hoffmann, Diana Fügener, Nina Lehrum, Lena Feit, Annemarie Niehaus, Yola Fahdt, Marcus Friede  







undjurekbrüggen baugewerbliche Architektengesellschaft mbH, Register court: Amtsgericht Charlottenburg
HRB 220318 B, Architektenkammer Berlin, AL Nr. KG474

© 2022 undjurekbrüggen






 



Mark

014 Zufälliger Innenhof

Place:
Year:
Team:
Berlin
2020
Diana Fügener, Nik Bieri, Valentin Wagner und Jurek Brüggen


The concept for a courtyard in Berlin combines human design and the supposed wilderness of nature in flowing transitions. It combines apparent opposites of order and disorder, planning and coincidence to a green retreat for humans, animals and plants in the centre of the city. The irregularity creates different living areas even in a small space and thus promotes biodiversity.

On the floor of the passage, the typical Berlin paving is continued - with re-used large Charlottenburg granite slabs. In the courtyard, the concrete paving stones will be cleaned and rearranged. The small granite paving is retained as guiding lines for the new rows of slabs. Towards the green space the pavement dissolves irregularly.

There are specific and random rules for the position of the paving stones. The beginning of each row lies on the connecting line between the passage and the entrance. Each row has a given length in both directions. The distance between the stones increases as the length of the row increases. There are half stones and whole stones. Sometimes a stone is missing, sometimes no stone is missing. With these rules, a computer programme generated 1 000 variants. One of them was selected.

The plants are selected for the shady location below the tree. The mixed plantings are divided into 4 groups according to their height of growth. These four planting zones are arranged linearly along the path, so that the height of the plants increases with increasing distance from the path. The plantings end in a mixed hedge along the fence and the terrace. The colours of the flowers and plants alternate from dense green with predominantly white flowers to different shades of red in autumn.



 



Mark
_undjurekbrüggen Architekt:innen, team@undjb.eu, +49 157 50971179‬  Gotzkowskystraße 33, D-10555 Berlin und Kirchplatz 6, D-39615 Werben (Elbe), @undjurekbrueggen


undjurekbrüggen Architektengesellschaft 
team@undjb.eu
+49 157 50971179‬ 
Gotzkowskystraße 33, D-10555 Berlin
Kirchplatz 6, D-39615 Werben (Elbe) @undjurekbrueggen